lördag 13 juli 2013

Helt galen efterrätt.... men ack så underbar

Jag har skrivit om Nigellas kokbok kort och gott innan...
Det är även det en av mina mest använda böcker, men även fylld med anteckningar om ingrediensförändringar.

Detta är en dessert som egentligen är en sockerkaka, men man blandar inte i smöret utan klickar det över kakan och det sista man gör innan man sätter in kakan är att hälla över kokande vatten så att kakan är täckt av vatten.
Detta strider mot allt man har lärt sig om bakning, men när man en timma senare tar ut kakan ur ugnen så är det en härlig fruktkaka som flyter i härlig klibbig kolasås.....

Kolakladdkaka

1 1/4 dl brun farin (funkar med vilket socker man vill)
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 1/4 dl mjölk
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
50g smör (smält)
200 gram hackade dadlar (här har jag bytt ut till allt möjligt, rabarber, äppel, hallon, rabarber + hallon. Har tom gjort helt utan frukt för att testa och det funkar det med. Det man måste tänka på är att tillsätta lite mera socker i kakan om det är så att bären eller frukten är väldigt sur.)

Såsen

2½ dl brun farin (funkar med vilket socker som helst)
ca 25 gram smör
5 dl kokande vatten
OM man vill ha lite mera kolasmak på såsen så tillsätter man ca 1msk sirap och en nypa salt i vattnet.

Blanda alla torra ingredienser i en skål. Häll de blöta ingredineserna i en annan skål och vispa.
Blanda samman de båda skålarnas innehåll och rör försiktigt till en smet.
Vänd ner frukten eller bären som du har valt att använda
Lägg smeten i en smörad form, strö över sockret och klicka över smöret, häll sedan över det kokande vattnet och ställ in i ugnen i 45 - 55 minuter.
Kakans översida ska vara elstiska och botten ska ligga i en bubblande kolasås.

Jag har inte testat att ha i kakao eller choklad, men det borde ju gå. OM man tar i kakao så tar man bort motsvarande mängd vetemjöl som kakaon man tillsatte.
OM man vill göra en choklad sås så måste man röra ut kakaon i lite av det kokande vattnet så att det inte ligger på ytan utan blandas med allt annat.
Jag har sett att Rachel Allen har gjort denna kaka med bananer och sirap,

Lycka till och om någon av er gör med choklad så får ni GÄRNA höra av er och berätta hur det har gått.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar